NORDJYSKE STRYGERE

Orkestret startede i år 2001 med økonomisk støtte fra Frederikshavn Kommune og Spar Nord Fonden og har desuden modtaget støtte fra Nordjyllands Amt, Statens Musikråd og Dansk Musiker Forbund.
Orkestret er et resultat af et konstruktivt samarbejde mellem repræsentanter fra alle sektorer inden for det klassiske musikliv i Nordjylland.
Orkestrets formål er at spille kammermusik og tilbyde koncerter af høj kvalitet for herigennem at stimulere tilgangen af musikudøvere på strygeinstrumenter samt udvikle regionens unge strygertalenter.

Musikerne i orkestret er hentet blandt de professionelle musikere i Aalborg Symfoniorkester samt lærere og udvalgte elever fra regionens musikskoler. Orkestret suppleres med andre af regionens amatørmusikere.
Sammen med Galinas Salon har orkestret dannet klaverkvintetten “Nordjysk Salonensemble.
Den kunstneriske ledelse af orkestret varetages af Taras Daniluk, der også er koncertmester i orkestret. Taras Daniluk er violinist i Aalborg Symfoniorkester, uddannet i Kiev og var i 12 år direktør for og musiker i det verdenskendte strygeorkester, Kiev Chamber Orchestra. Han har undervist i både Kiev og Danmark.

Instruktion af amatørmusikerne varetages af Taras Daniluk og Galina Olesen.

Galina Olesen er uddannet ved konservatoriet i Minsk og var tidligere såvel orkestermusiker som musiklærer i Rusland. Hun underviser nu i violin på flere musikskoler i Vendsyssel og assisterer i Aalborg Symfoniorkester.

De øvrige professionelle musikere, som også deltager i instruktionen, er:

Olga Daniluk, som er violinist i Aalborg Symfoniorkester og tidligere var musiker i Kiev Kammerorkester.

Vladimir Botschkovskiy, som  er født i Ukraine, men fik sin konservatorieuddannelse i Moskva og Hamburg. Han er i dag bratschist i Aalborg Symfoniorkester.

Cellisten Hanne Høy Houengaard, som er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Er i ansat i Aalborg Symfoniorkester og underviser desuden på flere musikskoler.

Cellisten Kirsten Martinsen, som til daglig er ansat i Aalborg Symfoniorkester. Kirsten Martinsen er uddannet ved Konservatoriet i Esbjerg.
Kontrabassisten Arly Wehner, som er ansat i Aalborg Symfoniorkester og uddannet på konservatorierne i Esbjerg og Aalborg.

Et mindre ensemble på 5 – 6 musikere fra orkestret har deltaget i skolekoncerter for børn i folkeskolens 1 – 6 klassetrin med et særligt repertoire til dette formål.

Orkestret havde de første år ingen fast dirigent, men har ved en række koncerter samarbejdet med bl.a. Søren Rasmussen, Erwin Chmiel, Søren Birch, Gunnar Tagmose, Jørgen Skyttegaard, Russell N. Harris, Vagn Egon Jørgensen og Marianne T. Østergaard. Fra 2008 og frem til sin død i maj 2015 var Preben Nørgaard Christensen orkestrets faste dirigent.

Orkestret har fornylig indledt et samarbejde med Thisted kirkes nye organist og kantor, Niels Granvig.

Søren Rasmussen er organist og kantor ved Abildgård kirke i Frederikshavn samt afdelingsleder ved Vestervig Kirkemusikskole.

Erwin Chmiel er solobratschist i Århus Symfoniorkester og har i mange år virket som dirigent for orkestre i  Danmark og udlandet.

Søren Birch er docent i kor- og ensembleledelse ved Jysk Musikkonservatorium og har blandt andet været dirigent for Aalborg Symfoniorkester.

Gunnar Tagmose er tidlige koncertmester i Radiosymfoniorkestret og leder af The Young Danish Chamber Orchestra. Siden 1992 han været leder af strygeorkestret  ARCO. Har desuden dirigeret såvel Radiosymfoniorkestret som flere af Landsdelsorkestrene.

Jørgen Skyttegaard var tidligere solooboist i Aalborg Symfoniorkester, men har gennem årene samtidig virket som dirigent for en række kammerorkestre og symfoniorkestre.

Russell N. Harris er i dag freelance dirigent, men var indtil for nylig chefdirigent for Philharmonie Südwestfalen. Russelll Harris er uddannet på Royal College of Music i London. Han har dirigeret alle de betydende orkestre i Norden samt et stort antal af de kendteste orkestra i Europa. Har også dirigeret orkestre i USA og Canada.

Vagn Egon Jørgensen er dirigent og kapelmester for Det Jyske Underholdningsorkester. Marianne T. Østergaard er organist og kantor ved Aalborg Domkirke.

Preben Nørgaard Christensen var organist og kantor i Thisted Kirke, hvor han også ledede Thisted Kirkes drenge – mandskor. Han var tilknyttet Aalborg Symfoniorkester som organist og cembalist. Vandt i 1987 en solistpris i Polen på euphonium. Dirigerede en række brassbands , Aalborg Symfoniorkester og flere kammerorkestre.

Niels Granvig er uddannet som musikleder og organist på Det kgl. Musikkonservatorium i København. Han har arbejdet som sang- og musiklærer på Sankt Annæ Gymnasium og som organist ved Måløv kirke inden sin tiltræden som organist og kantor ved Thisted kirke. Har gennem årene dirigeret både kor og orkestre.

Taras Daniluk
Koncertmester

galina-sh Galina Olesen
Gruppeleder 2. violin

Olga_D Olga Daniluk
1. violin

VladimirVladimir Bochkovskiy
Gruppeleder Bratsch

hanne_houengaard
Hanne Høy Houengaard
Cello

kirsten_martinsen
Kirsten Martinsen
Gruppeleder Cello

Arly
Arly Wehner
Gruppeleder Kontrabas